Het is weer lente

Tafelspel rond het ontluikende voorjaar


Het verhaal ‘Het is lente’ uit het boekje ‘Nog een keer’ van Hennie de Gans is een voorbeeld van een heel geschikt verhaal voor tafelspel. En de titel geeft al aan dat het mooi past bij het voorjaar. Het verhaal is een stapelverhaal. Het verhaal eindigt met de verwondering over de sneeuwklokjes die uit de grond komen.In het oorspronkelijke verhaal komen kabouters voor. Zelf heb ik het verhaal aangepast en speel ik het verhaal uit met de volgende lente-dieren:

•kuikentje

•muisje

•lammetje

•haasje / konijntje

•kippetje


De concentratiespan van peuters en kleuters is kort. Daarom combineer ik het tafelspel met spelletjes en/of liedjes met bewegingen.

Het liedje ''Sneeuwklokje’ van Jan Visser sluit mooi aan bij het einde van het verhaal. Dit lied vind je op de cd Zing Tingeling 1 + 2.

Bij dit liedje komt een kind als een sneeuwklokje uit de grond. Daarbij kan je een sneeuwklokjescape gebruiken.

Het patroon voor de cape is bij mij gratis op te vragen (via contact). De  gemaakte cape is ook te koop bij mij (te bestellen via contact).


Andere mogelijkheden: voorstelling of kist met inhoud huren

Wil je liever dat het tafelspel gespeeld wordt door mij?

Een kist huren met alle spullen om dit tafelspel zelf te spelen is ook mogelijk.

Neem ook hiervoor contact met mij op.


Ik wens jullie veel plezier toe om met deze ideeën met de kinderen toe te leven naar de lente. Heerlijk zo’n voorjaarszonnetje!

Wat is een stapelverhaal?

Jonge kinderen zijn dol op herhalingen in een verhaal. Dit zorgt voor structuur in het verhaal. Deze structuur leidt tot voorspelbaarheid en daar genieten jonge kinderen van. Het geeft hen een stukje zekerheid omdat ze al een beetje weten wat er gaan komen. Zo kunnen ze nog meer meeleven met het verhaal.

Als de herhaling steeds verder wordt uitgebreid, "stapelt" het verhaal zich als het ware op. Vandaar de naam stapelverhaal.

Wat heb je nodig voor het tafelspel "Het is lente"?

- voor de onder en achtergrond: doeken en lappen in voorjaarskleuren (verschillende tinten groen, oranje)

- knuffeltjes van lente-dieren: kuikentje, muisje, lammetje, haasje/konijntje, kippetje

- narcisjes in een potje

- sneeuwklokjes (bv. van vilt)

- een wolk en een zon

- bomen en struiken voor de aankleding van het verhaal


Daarnaast het verhaal "Het is lente", het liedje "Sneeuwklokje" en een sneeuwklokjescape (zie foto links). Het patroon van de cape is gratis bij mij op te vragen. De gemaakte cape is bij mij te koop.